måndag 12 januari 2015

Planer: Våren 2015s bryggningar mm.

Ja, dags att presentera vad vi skall underhålla oss med under den här våren.

Bryggningar
Om vi börjar med bryggningar så har vi ambitionen att brygga 4 st öl den här våren. Vi fortsätter där vi började lite grann under hösten med att lämna APA, IPA, porter, stout och US-05 träsket bakom oss för att istället brygga bland hembryggare lite mer ovanliga stilar, använda fler jästsorter och dessutom få in lite experimentella inslag. Fokus kommer också ligga på att få igång det nya bryggverket, dvs få alla bitarna på plats (nytt kokkärl, plattvärmeväxlare, pump, kopplingar mm).

Premiärbryggningen bli en Wee Heavy vid namnet Imperial Highlander 2. Förutom lite större volym (använder våran nya 100 liters kastrull) så baseras det här receptet mycket på föregångaren (logiskt nog Imperial Highlander Ale) men med lite mer karamellmalt. Den torvrökt malt plockar vi bort den här gången. Och jästen blir Newcastle Dark Ale M03 istället för gamla hederliga US-05.

Vi fortsätter sedan med något som vi vill kalla för belgisk DIPA. Det här receptet är löst inspirerat av Flying Dogs Raging Bitch. Ett enkelt recept med mycket basmalt och lite ljus munich och en större mängd amerikansk humle är tanken. Här kommer vi verkligen sätta vårat nya kokkärl på prov när det kommer till stora humlemassor. Här har vi valt jästen Safbrew Abbey. Namnet blev Monks DIPA.

Lönnsirap, en av ingredienserna under våren

Efter det blir det dags för ett barley wine. Det som kommer göra den här bryggningen speciell är dels att vi kommer testa bryggverket till lite större volymer men också att vi kommer tillsätta lönnsirap. Eventuellt lagrar vi denna på lite ekkuber också men vi får se hur mycket smak lönnsirapen ger. Den här har fått namnet Woody Barley och jästen blir West Coast M44.

Avslutningsvis går vi vidare med en saison vid namnet 3w Saison. Enkelt recept och lägre OG än vår förra saison. Vi väljer även att byta jäst till Belgian Ale M27. Kommer jäsa varmt (29C) i vår jäskammare. 3w står för "three way" och syftar på att den här kommer delas upp i tre delar, (1)neutral, (2)mynta och lime och (3)hallon. Förhoppningsvis smakar inte mynta och lime versionen diskmedel, men vi får se.:)

Förhoppninsgvis blir alla dessa planer av. Det hänger i mångt och mycket på hur det går med det nya bryggverket.

Tävlingar
Om vi går vidare till tävlingar så är det högst troligt att vi inte ställer upp på Amylases Sommarölsträff som förra året. Anledningen är att vi känner oss inte riktigt bekväma med de ljusare och svagare ölen, än så länge, bryggningsmässigt. Det finns dock stora chanser att vi kommer som besökare istället.

Istället så kommer vi med mycket stor sannolikhet att ställa upp i SM istället. Första gången som vi ställer upp i SM. Folkets val och röd klass (starkare än 7.5%) är det som kommer gälla för oss. I sedvanlig ordning berättar vi inte innan vilket öl vi kommer ställa upp med.

Festivaler/Mässor
Det blir ingen CBC den här våren som tidigare år. Känner att vi tröttnat något på Köpenhamn och även CBC och väljer därför att hoppa över i år och satsa på något nytt/annat. Därför blir det till att börja med Öl och Whiskymässan i Göteborg under våren. Blir första gången som vi kommer besöka den mässan.

Bloggen
Det finns lite skisser och idéer på intressanta inlägg på bloggen. Vi får se vad det finns tid och utrymme för under våren.

God fortsättning på det nya året på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar