torsdag 5 februari 2015

Provsmakning: Dark Sensation

Dags att provsmaka vår mörka super saison som vi bryggde i höstas.Utseende: Tittar man igenom flaskan så är ölet helt kristallklart. Men när man öppnar upp kapsylen virvlar kolsyran tyvärr upp jästkakan. Så något grumlig blir den tyvärr. Mörk med röd-bruna inslag. Hade kunnat varit mörkare faktiskt. Kraftig och kompakt skumkrona som ligger kar länge.

Arom: Belgiskt syrlig och lite fruktig arom. Har inte riktigt saisons friskhet i aromen.

Smak: Smaken påminner mycket om aromen. Belgiskt syrlig. Inslag av mörk frukt. Pepprigt i avslutningen. Men inga friska typiska saison estrar. Lite sötma i avslutning.

Slutsats: Ja, det här blev ett bra första försök på en udda stil. Och den har faktiskt lagrat till sig oväntat snabbt. Under tidig höst fanns det en värmande alkohol i eftersmaken men nu är den försvunnen. Finns ingen alkoholvärme alls trots alkoholhalten på höga 9,5%. Men iom den låga nivån på estrar så blir detta mer en belgian strong ale istället för en saison för mig. Belgian Ale M27 tycker jag personligen verkar vara en bättre jäst än Belle Saison. Den jäser torrt och smakar mer korrekt. Men helt klart verkar den kräva väldigt höga temperaturer för att ge ifrån sig saison estrar, något vi får tänka på under vårens saison bryggnng.

Rädslan för att få ett högt FG på det här ölet kan man med facit ( FG 3) i handen se som väldigt onödigt. Hade jag bryggt detta ölet igen så hade jag tagit bort Carafa-malten ur receptet. Hade ökat på mängden CaraAroma och tagit bort sockret och lagt till lite mörkt belgiskt kandisocker. På så sätt gjort den mörkare och smakrikare. Och jäst varmare förstås. Som man säger, man lär sig alltid något nytt. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar