fredag 21 augusti 2015

Provsmakning: Imperial Highlander Ale 2

Imperial Highlander Ale 2!
Vår senaste Wee Heavy, Imperial Highlander Ale 2 har nu legat över ett halvår på flaska så nu när sommaren börjar lida mot sitt slut så får det bli en officiell provsmakning av denna tycker jag.

Utseende: Härligt rubinröd färg. Klar och fin. Bara man är försiktig med sista skvätten ur flaskan så man inte får med sig jästkakan. Jästkakan från jästen som vi använde till detta ölet sitter ganska löst har jag märkt. Inte som andra jästsorter som nästan limmar sig fast i botten på flaskan.

Arom: Myclet fruktig och karamellig arom. Russin, plommon, fikon och karamell finner jag. Låg nivå av estrar i bakgrunden.

Smak: Mycket maltig och fyllig smak. Fruktig och karamellig smak.Även här får jag associationer av russin, plommon, fikon. Och karamell förstås. Låg nivå av brittiska estrar. Men känner av det höga (34) FGt på så sätt att det är väldigt fylligt och att man gärna tar små klunkar. Inget man bara dricker rakt upp och ner som en IPA/DIPA (vilket det inte skall vara heller). Något hög beska och kolsyra dock.

Slutsats: Jämfört med förra versionen så är det inget snack om att denna versionen är bättre. Tydligare maltighet och fruktighet. Finns låga nivåer av brittiska estrar men inga störande mängder (jag är personligen ganska känslig för den här typen av estrar kan tilläggas) som vissa andra brittiska jästsorter. Helt klart imponerad av Newcastle Dark Ale M03 efter det här ölet. Visserligen låg utjäsning men är man medveten om det kan man alltid justera sitt recept efter det alternativt sekundärjäsa med en annan jäst med högre förjäsningsgrad.

Lite svårt att säga vad vi hade gjort så mycket annorlunda eftersom vi av misstag lakade ut 10 liter för mycket under den här bryggningen och därmed inte kunde följa receptet fullt ut. Då saknande vi även mäskkapacitetet vilket vi inte längre gör längre iom vårat 80 liters mäskkärl. Men oavsett det så hade det varit kul att testa inom denna stilen att brygga ett recept på bara basmalt och en mörkare (200 ebc) karamellmalt.

Oavsett vad, det blev ett bra öl av det här och jag ser framemot att dricka fler flaskor under hösten/vintern!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar