fredag 22 januari 2016

Flasktappning: Monks Secrets

Äntligen blev det dags att lägga vår belgian dark strong ale med dadelsirap, kandisirap och kandisocker som bryggdes i slutet av november förra året. När vi bryggde vår imperial stout, Dark as hell chansade vi på att tappa om dom två jäshinkarna till en och samma jäshink. Blev ju lite knasigt under slutet av denna bryggningen iom att färgen inte alls stämde för oss och att vi sedan såg kandisocker som en svart beläggning på grytans botten när vi inte hade allt för många litrar kvar att pumpa ut ur grytan. Både OG:t och färgen blev troligtvis lite olika i jäshinkarna. Så därför förde vi över allt till ett och samma kärl som en förberedelse inför denna flasktappning.

FG 7....

FGt visade låga 7 och med ett OG på 101 så blir det en utjäsning på 93% och en alkoholhalt på 12,3%!? Vi valde att för första gången använda jästen Lalvin EC-1118 för att flaskjäsa detta ölet. Detta för att den jästen inte kräver så höga temperaturer som Belgian Ale M27 samtidigt som den är alkoholtolerant.Vi har också noterat att öl som vi tillsatt ny jäst till vid flasktappningen har fått något eller på tok för mycket kolsyra. Så den här gången tillsatte vi bara 4g socker/l till kolsyran.

Ölet hade en väldigt fin färg och var verkligen helt kristallklar. Smaken var tydligt fruktig men en värmande alkohol på slutet......

Sammanlagt tog vi tillfället i akt och tappade om 15 liter till ett annat jäskärl och lade i franska medium rostade ekkuber i den. Mängden ekkuber blev 0,8g/l öl. Två månader får det ligga och gotta till sig innan den delen läggs på flaska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar