måndag 5 september 2016

Bryggning: Lord Brownie

I söndags blev det dags för höstens första bryggning. Då det blev bryggt mycket öl med hög alkoholhalt i våras så får det nu bli lite lägre alkoholhalt som gäller under hösten. Först ut blir därför Lord Brownie, som är ett öl av typen Northern English Brown Ale.

Så här såg receptet ut:

Lord Brownie (66 L)

Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1,054 SG
Estimated Color: 41,6 EBC
Estimated IBU: 26,8 IBUs

Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                                        Type                  %/IBU        
11,20 kg           Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)           Grain                 80,3 %       
1,50 kg             Crystal Malt (140,0 EBC)                       Grain                10,8 %       
1,00 kg             Brown Malt (110,0 EBC)                        Grain                7,2 %        
0,25 kg             Roasted Barley (1150,0 EBC)                Grain                1,8 %        
40,00 g             Warrior [14,00 %] - Boil 60,0 min   Hop                  22,4 IBUs            

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 14,00 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time    
Saccharification  Add 42,00 l of water at 70,4 C          65,0 C        90 min       

Jäst: 3 st paket Nottingham, 1 paket Newcastle Dark Ale

Tanken med recepetet var att skapa något som ligger högt i OG och relativt mörk i färgen för stilen. Ganska rejäla mängder Crystal malt och Brown malt. Och så en liten skvätt rostat korn. Tanken att bara använda rostat korn slog mig men jag gillar verkligen brown malt och tror att det lätt hade blivit för kraftiga rostade toner (för stilen) annars. Sen för vi se om det blir som vi tänkt, men det är en senare fråga. :)

Humlen gjorde vi det enkelt för oss och tog en högalfasort. Och angående jästvalet så var tanken att använda en engelsk jäst som jäser ut bra. Newcastle jästen är med på ett hörn för att ge lite fruktiga toner. Jästvalet tillsammans med den låga mäsktemperaturen skall förhoppningsvis göra att det här ölet jäser ut ganska bra, trots mängden specialmalter.

Finn ett fel.....

Den här bryggningen gick väldigt bra och var över på 6 timmar inklusive städning och dessutom helt utan förberedelser som maltkrossning och uppvärmning av mäskvatten. Med tanke på det och volymen vi bryggde kan man inte vara annat än nöjd. Vi glömde dock sätta in bazookan i vårat kokkärl och humlekokpåsen åkta ner i grytan och öppnade sig. Men vi löste detta genom att filtrera igenom allt från kokkärlet genom ett mäskkärl som vi sedan pumpade ifrån.

Plattvärmeväxlaren får ett isbad.
Iom att kylvattnet var relativt varm den här dagen (17,5 C) så bestämde vi oss för att testa något nytt, nämligen att ställa plattvärmeväxlaren i ett isbad. Vi har tidigare testat att använda en förkylare men det testet föll inte väl ut. Det här testet föll dock väldigt väl ut. Vi lyckades få 17C på ölet i jäshinken, dvs en halv grad under kylvattnets temperatur. Hade vi inte använt metoden så hade vi troligtvis hamnat på 19,5C istället. Så det får bli ett tips till er läsare som använder plattvärmeväxlare, är kylvattnet varm, lägg plattvärmeväxlaren i ett isbad.

Vi testade tyvärr inte varåt nyinförskaffade humlefilter den här bryggningen. Det behöver modifieras innan det kan användas på det sättet som vi tänkt och det har vi inte hunnit. Så vi får återkomma med ett test av det till nästa bryggning.

Härlig färg och 52 i OG.
Oavsett vad, OGt på ölen landade på 52 så nu får det stå och jäsa i några veckor, sen blir det flasktappningen. Vi kommer dock lägga en del av det här på någon form av chilifrukt för att testa om det kan passa till den här typen av öl.


Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar