måndag 6 mars 2017

Bryggning: Princess of Rye

I helgen var det dags för säsongens andra bryggning. Den här gången blev det dags för en imperial porter. Var faktiskt ett tag bra tag sedan vi bryggde en sådan, närmare bestämt november 2013, då vi bryggde en imperial porter med rostade havregryn.

Receptet såg ut så här denna gången:

Princess of Rye (60 L)

Recipe Specifications
--------------------------

Estimated OG: 1,097 SG
Estimated Color: 124,8 EBC
Estimated IBU: 62,1 IBUs

Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                     Name                                                       Type                  %/IBU      
18,50 kg              Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)           Grain                 57,8 %      
5,00 kg               Rye Malt (9,3 EBC)                       Grain                 15,6 %      
3,00 kg               CaraAroma (400,0 EBC)                    Grain                 9,4 %       
2,00 kg               Carafa I (900,0 EBC)                     Grain                 6,3 %       
1,50 kg               Brown Malt (110,0 EBC)                   Grain                4,7 %       
120,00 g              Warrior [15,00 %] - Boil 60,0 min        Hop                   62,1 IBUs                 
2,00 kg               Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC)         Sugar                6,3 %           
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 32,00 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time    
Saccharification  Add 100 l of water at 87 C         65,0 C        90 min

Jäst: Primärjäsning i 5 dagar med Mangrove West Coast M44. Efter 6 dagar tillsätter vi 2 st paket Mangrove M42 för att öka utjäsningen.

Som ni ser så valde vi den här gången att skoja till det hela genom att tillsätta en ganska stor mängd råg till maltnotan. Mycket CaraAroma för att få mycket smak av plommon, fikon. Lite Carafa I för chokladsmak och brunmalten för att ge en mild rostad ton och komplexitet. Rågmalten hoppas vi kommer ge ölen en kryddig/pepprig ton och göra att ölet upplevs torrare och mindre sött än vad det är. För att öka på utjäsningen har vi dels i en del socker men vi testar även att göra en sekundärjäsning med en jäst som har högre alkoholtolerans och utjäsning än jästen som används under primärjäsningen. För att inte få en smakbidrag av sekundärjäsningen så lägger vi i den några dagar efter påbörjad jäsning.

BIAB med rågmalt

Som vi gjort tidigare så när vi hanterat stora mängder råg så har vi mäskat den vid sidan av i en egen mäsk genom BIAB metoden. Följande mäskschema användes på rågmalten:

Betaglukanrast                45 C                           15 minuter
Försockringsrast             65 C                           60 minuter
Försockringsrast 2          70 C                           20 minuter
Utmäskning                      78 C                           15 minuter

Den här bryggningen flöt på relativt bra trots två olika mäskar med olika raster. Utbytet blev dock något lägre än planerat, 68 istället för 72. Inte mycket att göra åt det, vi plockade bort 5 gram från bittergivan för att justera beskan. I övrigt förflöt allt på bra tills det var dags för kylningen. Då upptäckte vi att vi hade kokat med ett värme element för lite i vårat kokkärl och därmed fått ett för litet bortkok. Vi löste detta genom att förlänga koket med ytterligare 15 minuter.

OG 92

Tack vare kylan utomhos så var kylvattnet bara några grader varmt så kylningen gick snabbt och smidigt. Sammanlagt fick vi ut 60 liter med ett OG på 92 så vi hamnade inte så långt ifrån vårat tänkta OG på 97. Nu får det här ölet stå och jäsa tills på lördag då vi lägger i den andra jästen. Skall bli intressant att se hur utjäsningen blir på det här ölet.:) Troligtvis kommer någon del av det här ölet få chili i sig.:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar