fredag 29 september 2017

Flasktappning: Lagertha

I helgen blev det dags för flasktappning av det sista av dom mjöden  jag gjorde tillsammans med Pehr och Royne från Bellevue Brewing i oktober förra året.

Iom att mjöd kräver en helt del omtappningar så summerar jag därför samtliga omtappningar av dessa mjöd i ett och samma inlägget.

15/10:  Dom olika mjöden sätts igång. Hallonversion mäts upp till 1,100, apelsin med kanel till 1,105 och den tradtionella till 1,127.

Efter en första omtappning.


30/11: Omtappning av samtliga versioner. Både hallon och apelsin med kanel versionen mätte ett SG 0.995 dvs rejält torrt och utjäst. Det traditionella mjödet mätte dock bara SG 1,040 men denna visade till skillnad från dom andra tecken på att fortfarande jäsa. I det traditionella mjödet tillsatte vi 2 gram ytterligare jästnäring, dom andra versionerna tappades bara om. En apelsin skivades och lades ner i jäskärlet tillsammans med en kanelstång till apelsin och kanelversionen. Hallonversionen smakade mycket lovande med var ganska syrlig vid detta tillfälle.

En omtappning senare.


23/12: Omtappning av hallon och apelsin versionerna för att bli av med fruktrester och gammal jäst. Hallonversionens syrligt hade nu minskat och var nästan njutbar. Viss alkoholhetta. Apelsin och kanel versionen smakade mycket lovande men hade fått en kraftig beska av apelsinskalen.

17/1: Flasktappning av hallonversionen och omtappning av apelsin och kanel och den naturella versionen. Apelsin och kanel versionen har tappat en del beska men lite var kvar. Den naturella verkar dock ha stoppat på 1,038. Vi tillsätte 2 gram jästnäring till den.

29/1: Flasktappning av apelsin och kanel versionen som verkade ha mjuknat något. En viss alkoholhetta dock. Eftersom den traditionella var alldeles för söt för vårat tycke så testade vi att tillsätta en jäst som hette Lalvin QA23, en jäst med högalkoholtolerans och låga krav på näring och syre. Tanken var att den skulle jäsa ut mjödet lite mer.

23/5: Den traditionella versionen har jäst ner till 1,035. Vi nöjde oss med det. Dock fortfarande väldigt grumlig. Gjorde en omtappning och tillsatte bentonite för att hjälpa till med klarningen.

30/6: Den traditionella har klarnat något men fortfarande lite grumlig. Gör en omtappning och tillsätter 2 ml av vardera lösning av Kwik Clear.

Det naturella mjödet efter Kwik Clear.

10/7: Kwik Clear gjorde verkligen susen. Helt blank! Flasktappning får bli efter semestern.

8/9: Tillsatte ca 1/4 dels ekspiral av medium rostad fransk ek.

17/9: Flasktappning, detta smakar lovande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar