tisdag 2 oktober 2018

Bryggning: Kwenthrith

Kwenthrith från TV-serien Vikings
Och så blev det dags för inlägg om det andra mjödet vi startade igång förra helgen, ett bärmjöd vid namnet Kwenthrith. Sommaren har ju varit väldigt varm och torr och hallon har varit väldigt svårt att hitta några nämnvärda mängder av i skogen. Däremot så har jag lyckats skörda en del trädgårdshallon från min egna odling. Björnbär verkar trivas i värmen mycket bättre än vad hallon gör. Plockat mängder med björnbär den här sommaren.

Receptet blev enligt nedan:
  • ca 8 kg vildblomsterhonung
  • ca 6 liter björnbär
  • ca 2 liter trädgårdshallon (är sötare än vilda hallon)
  • vatten kokat och nerkylt till 17C och tillsammans med honungen utgjorde en volym på ca 24 liter
  • en msk flytande pectolase för att lösa upp pektin enzym i musten på bären som gjordes dagen innan
  • 18 g Fermaid O (tillsattes dagen efter att mjödet startades)
  • 18 g GoFerm
  • 40 g bentonite (för att skynda på klarningen)
  • 3 st paket Lalvin 71B-1122
  • Uppmätt OG 1,135
OGt ligger kanske något högt men blir det lite sött så löser vi det genom att tillsatte lite ekspiral. Bären har plockats under sommaren och legat i min frys. Beräknat ungefär ett kilo bär per 5 liter. Kokade dom dagen innan, kylde ner och tillsatte pektin enzym. Dagen efter så filtrerade vi bort resterna av bären genom en saftsil för att på så sätt få mindre grums/partiklar i mjödet.  OGt på musten var faktiskt 1,018 innan vi började lägga i honungen.

Bärmjöd brukar generellt sett klarna och mogna till sig snabbare än traditionella mjöd. Jag hoppas på en flasktappning av det här innan nästa sommar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar