onsdag 12 december 2018

Flasktappning: Porunn

Idag blev det dags för en flasktappning av mitt mjöd gjort på kastanjhonung (Porunn). Summerar även alla omtappningar som gjorts fram till flasktappningen för att få med hela historiken.

22/9: Mjödet startas. OG mätts upp till 1,128.

4/10: Inget tryck i vattenlåset så gör en första omtappning. Jäst ner till 1,018 men gissar det kommer jäsa några pinnar mer.

10/10: Låg en centimeter jäst på botten på det nya jästkärlet så gjorde en andra omtappning.

11/11: Återigen en centimeter sediment på botten av kärlet och relativt blankt men lite smågrumligt. Bestämmer mig för att kallkrasha.

Efter kallkrasch

21/11: Hoppsan! Ett tre centimeters lager av sediment efter kallkrasch (se bild ovan). Får tänka om och skynda på en flasktappning. Vill inte riskera oxidering pga att jästkärlet inte är tillräckligt fullt. Lägger i en tre centimeters bit amerikansk mediumrostad ek och låter den stå kvar i kylskåpet.

26/11: Tillsätter sulfit och sorbat för att jäsdöda.

28/11: Gör en omtappning och tillsätter Kwik Clear för att ta bort det sista.

2/12: Omtappning, mycket riktigt blev det ett centimeter tjock lager igen. Verkar helt klart som om mörka honungssorter ger en större mängd sediment. Flasktappade också och mätte FG som landade på 1,016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar