söndag 10 februari 2019

Brygging: Halfdan

Halfdan från TV serien Vikings

Startade igång fem stycken mjöd förra helgen. Andra mjödet blev Halfdan, ett traditionellt mjöd gjort på avocadoblomster honung.

Receptet blev så här:

  • ca 2,5 kg avocadoblomsterhonung
  • ca 0,5 kg vildblomsterhonung
  • vatten kokat och nerkylt till 18C och tillsammans med honungen utgjorde en volym på ca 8 liter
  • 10 g Fermaid O (tillsattes dagen efter att mjödet startades)
  • 12 g GoFerm
  • 10 g bentonite (för att skynda på klarningen)
  • 1 st paket Assmanhausen
  • Uppmätt OG 1,140
Avocadoblomsterhonung är oftast mer eller mindre svart till färgen och mycket smakrik. Av den anledningen så tillsatte jag även ett halvkilo vanlig honung för att späda ut den lite grann. Valde att lägga OGt relativt högt för att inte få detta mjödet för utjäst och torrt iom att honungen är lite syrlig i smaken.

Mörkare honungssorter ger oftast större mängder bottensediment så jag valde att blanda ut till ca 8 liter. Tror att det kan gå bort så mycket som 2,5 liter i bottensediment efter primärjäsningen. Den här kommer nog även få lagras en längre tid för att mjukna. Kommer troligtvis tillsätta lite medium plus rostad ek till denna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar