Halfdan från TV serien Vikings |
Startade igång fem stycken mjöd förra helgen. Andra mjödet blev Halfdan, ett traditionellt mjöd gjort på avocadoblomster honung.
Receptet blev så här:
- ca 2,5 kg avocadoblomsterhonung
- ca 0,5 kg vildblomsterhonung
- vatten kokat och nerkylt till 18C och tillsammans med honungen utgjorde en volym på ca 8 liter
- 10 g Fermaid O (tillsattes dagen efter att mjödet startades)
- 12 g GoFerm
- 10 g bentonite (för att skynda på klarningen)
- 1 st paket Assmanhausen
- Uppmätt OG 1,140
Mörkare honungssorter ger oftast större mängder bottensediment så jag valde att blanda ut till ca 8 liter. Tror att det kan gå bort så mycket som 2,5 liter i bottensediment efter primärjäsningen. Den här kommer nog även få lagras en längre tid för att mjukna. Kommer troligtvis tillsätta lite medium plus rostad ek till denna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar