tisdag 5 februari 2013

Provsmakning: Russian Christmas

Då var  det äntligen dags för en provsmakning av vår julkryddade imperial stout. Detta är ett recept som vi fick inspiration från Mikkellers öl Fra & Til. Vi valde dock från början att göra det till en stout istället för en porter och nu är detta 3:e versionen av det här receptet. Vi valde även att tävla med version 2 (Spicy Santa 2 hette ölet då) vid Amylases vinterölsträff 2011 och fick en hel del positiv respons (och förslag på förbättringar), dock slutade det med en 11 plats av 46. Den här versionen bryggdes i augusti-september skiftet förra året och flasktappades i september-oktober skiftet. Så ca 4 månader har ölet nu legat på flaska vid det här laget.Utseende: Riktigt kolsvart. Kan inte se igenom det på något sätt. Skapas ett tjock och kompakt skum som ligger kvar riktigt länge. Skummet har en mockabrun färg, antagligen för att ölet är såpass mörkt (ca 120 EBC).

Arom: Arom är det bästa med det här ölet än så länge. Stor och komplex doft av mörka maltsorter, kryddor och rök. Riktigt harmonisk arom faktiskt.

Smak: Det första som slår mig är hur harmoniskt ölet faktiskt redan är. Första smaken består av riktigt mörkt choklad för att sedan övergå till en smak av välbryggt kaffe för att slutligen övergå i en lätt rökig och kryddig ton. Det är dock inte möjligt att detektera vilka kryddor. Ölet känns ömsom beskt för att på slutet bli lite sött. Framåt slutet så kommer kryddorna och även röken fram mer och mer och kryddorna tar slutligen över. Röksmaken är "träig". Blir också lite för rökig på slutet tycker jag. Det blev ju även ett missförstånd inom brygglaget när vi skulle brygga detta ölet så det blev ju rostade havregryn istället för vanlig havremalt i ölet. Detta märker jag dock inget av i smakerna. Len munkänsla och lagom kolsyra.

Slutsats: Ett smakrikt, kraftigt och komplext öl som behöver mer lagning. Smakerna är lovande men som Daniel Westling hade uttryckte det: "lite all over the place", dvs balansen och harmonin bland alla de olika smakerna finns inte där till 100% än. Tror framförallt att ölet kommer rundas av och bli sötare och chokladigare, och förhoppningsvis avtar kryddsmaken ytterligare. Får återkomma med en recension efter sommaren, då borde det börja likna något på allvar. Tycker dock redan att den är bättre än förra versionen. Betygsättningen sparar jag till nästa provsmakning den här gången.

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag skulle vilja ta del av de recept som ni jobbat med, då jag själv är sugen på att brygga en "Fra Til"-inspirerad öl. Hur kommer man i kontakt med er? Min email: henning@olradet.se

  Med glada bryggar-hälsningar
  Henning, www.olradet.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Samtliga recept som vi bryggt sedan bloggen startade (inklusive denna) ligger under recept ettiketen på höger sida. Vill du ha lite tips och idéer kan du höra av dig till fearwolfbrewery@gmail.com.

   /Peter

   Radera