måndag 17 juni 2013

Provsmakning: Summer Nightmares

Det börjar bli dags att smaka av vårens brygder för att se hur resultatet har blivit. Först ut blir vår Sommar IPA, Summer Nightmares. Namnet syftar på lakningen under bryggningen.

Summer Nightmares

Utseende: Utseendet på det här ölet blev trots allt helt ok trots att det såg minst sagt inte bra ut under bryggningen. Lite brun-röd förg (Munich malten tro?). Rejält fint och tjock skumkrona som blir liggandes länge (bilden är tagen flera minuter efter att ölet hällts upp).
 
Arom: Aromen är fullproppad med olika tropiska frukter (lime, citrus, grapefrukt). Torrhumlingen känns väl avvägd. Kommer inte bli några förändringar på den till nästa gång.

Smak: Härlig intensiv och komplex tropisk smak av apelsin, lime, citrus, grapefrukt men även lite blommor och fläder kommer fram i smaken. Men det är också här som tyvärr ett större fel med ölet uppenbarar sig; Beskan. En IPA skall ju vara och kännas besk men den här känns nästan på gränsen till balanserad.

Slutsats: Färgen är ok bra samtidigt som jag upplever den här som klarare än tidigare versionen. Protaflocen har kanske hjälpt? Hade kanske blivit ännu bättre om det inte varit för lakningen? Smakmässigt är det också en bra öl. Intensiv och komplex smak. Dessutom torr och lättdrucken. Det som drar ner betyget en hel del är avsaknaden av beskan. Tror detta har att göra med att OG:t (72) hamnade högre än IBUn (ca 66). Samtidigt så känns alkoholhalten (8%) lite onödigt hög för ett sommaröl. Så nästa recept kommer innehålla en mängd småjusteringar, lägre OG och bort med munich malten bla. Betyget för det här ölet hamnar på 3,2 på en femgradig skala.

2 kommentarer:

 1. Ni skrev nåt om 50 gram rostad malt efter mäskning för färg. det bidrog säkert en del till färgen. :)
  Oj vad mkt humle ni hade i den där. halvkilo! Så dyr öl har jag inte råd att brygga. Jag snålar ofta med humlet. Roliga humlesorter också. Friskt vågat hälften vunnet. Tycker det lät som rätt gott det där. Fast visst ger man ofta sig själv sämre betyg än vad man skulle ge andras öl. Om det var någon annan som bryggt den så kanske den fått mer i betyg än 3,2?
  Jag tycker att nästan all öl som inte är min egen känns lyxig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, de 50 g rostad malt gav naturligtvis en hel del färg.

   Tja, IPA och DIPA går det åt mycket humle till om du skall få den riktigt humlig. Sen blev det lite mer den här gången iom att bobek inte innehåller så mycket alpha syra. Hade man valt någon annan humlesort med mer alpha syra så hade man kommit undan med 100 g mindre i smakgivan. Själva humlesmaken blev jag väldgt nöjd med. Sen är receptet för 30 liter också, du brygger väl ca 20 liter va?

   Själva humlesmaken är jag riktigt nöjd med. Men smaken är för sötklibbig och jag kommer helt klart ta bort 100g karamellmalt i nästa recept. Nu blir det lite barley wine liknande smak. Därav betyget. Sen bedömmer man kanske sina egna öl lite hårdare. Samtidigt så vill jag inte hissa alla våra öl till skyarna heller. Det blir inte trovärdigt.

   Radera