måndag 29 juli 2013

Provsmakning: Imperial Highlander Ale

Det regnade igår kväll och var lite ruggigt. Vad dricka då? Varför inte recensera vår Wee Heavy, Imperial Highlander Ale? Ja, visst!Utseende: En härlig svartröd färg. Imponerande klarhet trots att vi inte använde Protafloc till just detta ölet. Ett beige färgat tjockt skum bildas snabbt vid upphällningen och har fina små bubblor som blir liggandes länge.
 
Arom: Aromen består mycket av knäck och karamell. Det finns något annat där också som jag har svårt att beskriva.

Smak: Smaken påminner mycket om aromen. Anar jag lite torvrök i bakgrunden? Kanske, kanske inte. Svårt att säga. Smaken känns balanserad och det finns inget som tar överdriven uppmärksamhet från de olika smakerna. I slutet kommer en något för kraftig och lite störande beska. Kommer ju avta allt eftersom dock.

Slutsats: Det som gör det lite svårt att utvärdera det här ölet är att jag inte har testat så många Wee Heavy. Inspirationsölet till detta ölet var ju Sigtuna Equilibrium Scottish Strong Ale och jag drack en flaska av den några dagar innan denna. Skillnaderna är att de där typiska engelska jästsmakerna finns i Sigtuna Equilibrium Scottish Strong Ale men inte i Imperial Highlander Ale vilket kanske inte är så konstigt iom att vi använda US-05. Sigtuna Equilibrium Scottish Strong Ale känns betydligt torrare. I övrigt finns det en del likheter i smakerna. Ingen klon men det var ju inte heller tanken. Hade det inte varit för den störande beskan så hade betyget blivit högre men denna gången landar det på 3,5. Tror dock att den här kan bli bättre med lite mer lagring. Bättre än Sigtuna Equilibrium Scottish Strong Ale tycker jag i alla fall även om det inte är en helt objektiv bedömning. Svårt att bedöma sina egna öl ibland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar