måndag 15 juli 2013

Provsmakning: Little Royne

Jag fortsätter så smått att smaka av vårens bryggder. Nu har turen kommit till vårt "small beer" från rågvinsbryggningen, Little Royne. Den har legat på flaska i lite mer en än månad nu och det borde bara mer än tillräckligt för ett OG 50 öl.

Helt ok utseende trots allt!

Utseende: En gul-orange-brun färg. Ganska så disig men ändå helt ok med tanke på lakningsproblemen och att vi glömde Protafloc till just detta ölet. Ölet ser i alla fall inte oaptitlig ut vilket var min farhåga. Stort fluffigt vitt skum.
 
Arom: Aromen domineras helt av rågbröd och kryddor/peppar.

Smak: Den första reflektionen när man dricker det här ölet är hur tjockt och lent det är i munnen. Smaken inleds med rågbröd, för att sedan gå över i anings karamell för att sedan raskt avsluta riktigt kryddigt och pepprigt som en saison kan göra. Frisk och torr avslutning med en liten markerande beska som känns passande i sammanhanget. Lagom kolsyra som fyller sin funktion.

Slutsats: En sak som är säker är att det är väldigt svårt att blint gissa vad det här är för öltyp på det här ölet. Skulle jag bara dricka den utan att veta så hade jag faktiskt gissat på saison. Men oavsett vad så blev det här ett väldigt lyckat smakrikt alternativ med lägre alkoholhalt (5%) så betyget blir faktiskt så högt som 4,0. Med tanke på detta smakprovet så skall det helt klart bli intressant att smaka av Rye Makes You Stong när har blivit färdigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar