måndag 3 mars 2014

Provsmakning: Unicorn

Dags att provsmaka vår American Barley Wine. Vi bryggde det här ölet i september förra året så det är helt klart dags för en provsmakning.

Härligt röd färg!
Utseende: Härligt rödfärg. Nästan ingen skumkrona. Inte riktigt klar tyvärr. Trots protafloc. Men vi hade lite problem med små partiklar under bryggningen av den här.

Arom: Aromen är kraftig och maltig. Karamell, russin och mörk frukt. Finner ingen humlearom alls faktiskt. Men nu är det ett halvår sedan ölet bryggdes så den humlen har uppenbarligen försvunnit vid det här laget. 

Smak: Smaken påminner en del del om aromen. Finner lite tropisk frukt i bakgrunden dock. Inte supermycket kolsyra men det finns i alla fall tillräckligt med kolsyra. Trots 120 IBU så finner jag ölet vare sig beskt eller sött utan snarare balanserat. Lite värmande alkohol i eftersmaken. Vinös.

Slutsats: Tycker det är svårt att träffa helt rätt första gången man brygger en ny stil. Men för att vara första barley winet så kan man bara vara väldigt nöjd. För det här är ett bra barley wine. Har smakat betydligt sämre kommersiella barley wines om jag säger så. Men som alltid som hembryggare är man aldrig helt nöjd med sina egna öl. Hade framförallt velat ha en större karamellighet. Ett kraftigare kok och pale crystal istället för carared så hade man troligtvis löst det. Numera har vi en kraftigare induktionshäll så det borde inte vara ett problem att korta ner koktiden till 90 minuter och köra med högre effekt och därmed större bortkok. Sen är det ett smaksak med hur mycket humlesmak man vill ha i ett barley wine men nästa gång hade jag nog skippat aromgivan helt och istället dubblat smakgivan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar