söndag 29 juni 2014

Provsmakning: Hopfen Lemongrass Saison

Dags för en officiell provsmakning av vår citrongräs saison, Hopfen Lemongrass Saison. Vi ställde ju upp med det här ölet på Amylases Sommarölsträff och därför ville vi inte göra en officiell provsmakning allt för tätt inpå tävlingen.

Härlig skumkrona!

Utseende: Ljust och stort poröst skum. Halmgul färg och relativt grumlig. Vi använde protafloc och kylningen var helt klart snabb men jästens (Belle Saison) flockning är ju som många andra saison jäster inte så jättebra och därmed blir ölet som väntat något grumligt. Den höga kolsyran gör också att jästkakan i botten på flaskan virvlar upp ganska enkelt. 

Arom: Aromen är ganska typisk för en saison. En frisk och fräsh arom av citrus. Kan inte urskilja all Cascade som använts under bryggningen. 

Smak: Smaken påminner mycket om aromen. Citrusfrukter och lite kryddighet. En torr och besk avslutning. Kraftig kolsyra som sig bör i en saison. En ton av citrosgräs finns i bakgrunden. 

Slutsats: Ett mer än väl godkänt första försök på saison tycker jag. Torr och frisk. Lite försiktigt humlig. Men kan känna citrongräset men det tar absolut inte över och det är svårt att säga att det är just citrongräs som använts. Tycker personligen att ölet är för att vara en saison, rik på smaker och lite komplex, utan att för den saken skull bli underlig.

Men det är klart. Den är inte grymt bra. Skulle jag gjort om det här ölet hade jag lagt OG:t något lägre, mäskat lägre, jäst något varmare för att höja temperaturen en aning på slutet (för att få ett lägre FG och mer estrar) och använt Centennial som humle istället för Cascade. Kanske även något mer citrongräs. Ölet var kanske lite väl balanserat och snällt och stack därför kanske inte ut tillräckligt på Amylases Sommarölsträff?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar