söndag 12 oktober 2014

Flasktappning: Dark Sensation

Så blev det då dags att flasktappa vår mörka super saison, Dark Sensation, det första ölet att jäsa i vår nybyggda jäskammare.

Vi var lite nyfikna på hur bra Belgian Ale M27 från Mangrove hade lyckats jäsa ut det här ölet, med både styrkan och mängden karamellmalt i åtanke. Första reflektionen var dock att ölet var oväntat klart med tanke på att den här jästen inte skall flockulera så bra.  Och mycket riktigt, FG:t visade 3, vilket med ett OG på 75 ger en utjäsning på 96% och en alkoholhalt på 9,5%. Doften var syrlig som saison kan vara och toner av frukter som russin, fikon och plommon. Smaken var också lite fruktig men inte så mycket smak än.

Klar och fin! Inte svart men mörk för att vara en saison.
FG 3!
 Vi valde att kolsyresätta detta ölet med 5g/l. En ganska liten mängd kolsyra för att vara saison men vi tänkte oss att det kanske inte passar en mörk saison med samma kolsyremängd som en vanlig saison, men vad vet vi? Sammanlagt blev det ca 27 l att lägga på flaskor. Nu får det här ölet ligga till sig några månader innan det blir dags för provsmakning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar