söndag 20 september 2015

Provsmakning: Woody BarleyDags för att en officiell provsmakning av vår barley wine med lönnsirap som vi bryggde i våras. 

Utseende: Mörk röd-brun färg helt klart i den övre skalan av stildefinitionen. Blank/Klar och fin. Jästkakan sitter ganska stadigt i botten så det är ingen större risk att få med sig den ner i glasen. Fantastisk skumkrona som jag inte riktigt förväntat mig på just det här ölet.

Arom: Aromen innehåller karamell, kola/toffee, trä, lönnsirap och låga nivåer av engelska estrar.
 
Smak: Smaken påminner mycket om aromen. Tycker att vi träffade rätt med mängden lönnsirap (3 kg i 67 liter). Har svårt att beskriva smaken som det givit mer än med ordet lönnsirap. Något besk. Faktiskt drickvänlig. Känns konstigt att säga det om ett öl på hela 11,5%. Värmande alkohol i slutet av smaken. Lagom kolsyra.

Slutsats:  Det här blev bra är första reflektionen när man dricker ölet. Finns en tydlig smak av lönnsirapen som samtidigt inte tar över hela ölet utan det finns andra smaker där också. Fortfarande något besk vilket gör att den upplevs mer torr/utjäst än vad den faktiskt är.

Medans US-05 är neutral och "tråkig" så verkar M07 favorisera maltsmaker (vilket är bra i detta fallet). Tycker även att US-05 ger en viss alkoholhetta när man brygger starka öl (10% och uppåt) med den. Men trots att det här ölet är ca 11,5 % starkt känner jag inte alls samma hetta trots att ölet bara legat på flaska i fyra månader. Samtidigt så jäste den ut från 109 till 22 vilket jag är osäker på om US-05 hade orkat med. Så jästvalet är vi helt klart mycket nöjda med i detta ölet. Ju fler olika jästsorter vi testar desto tråkigare blir US-05.

Skulle vi gjort något annorlunda? Nja, än så länge så är det något lite maltsmak tycker jag. Hade nog plockat bort pale crystal från receptet och bara kört crystal malt istället. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar