tisdag 26 april 2016

Flasktappning: Monks Barley Wine

Äntligen dags för att flasktappa vår barley wine som vi valde att jäsa med jästen Belle Saison och som bryggdes i februari. Sanningen är att vi inte funnit en tid för att flasktappa detta ölet förrän nu men vi gjorde en omtappning för säkerhets skull för lite mer än en månad sedan.

Låga 6 i FG.
FGt visade oväntat låga 6 och med ett OG på 115 så blir det en utjäsning på hela 94% och en alkoholhalt på 14,3%. Jästen har trotsat hög mäsktemperatur, låg jästemperatur och dextrinmalt och jäst ut ölet i stort sett fullständigt. Inte mycket att göra åt nu, men vem vet, det här blir kanske bra ändå, även om det inte blev exakt så som vi tänkt oss?

Som våra senare starkare öl så valde vi att använda jästen Lalvin EC-1118 som jäst för kolsyra. Misstänker att vi inte hade fått någon kolsyra alls annars. Vi valde att kolsyresätta detta ölet med 4,5g/l.

Ölet var relativt klart och fint och det känns som om det här kan kan bli riktigt bra redan nu. Aromen var redan nu väldigt fin med toner av russin och fikon. Trots den höga alkoholhalten så kändes inte ölet så spretigt som vi trodde det skulle göra.

Jättesvårt att gissa hur länge det här ölet kommer att behöva på flaska för att bli drickbart men jag gissar att en provsmakning dröjer till hösten, om inte mer. Bara kolsyran lär ta 2-3 månader.

2 kommentarer:

 1. Hur mycket torrjäst använder ni för kolsyran?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har inte gjort någon vetenskaplig beräkning utan vi använde 3 st paket (5g i varje paket) till 65 liter.
   Mvh
   Peter

   Radera