torsdag 7 april 2016

Utrustning: Nytt humlefilter kom med posten idag

Efter uppgradering till större kokkärl och mäskkärl så har vi legat lågt med uppgraderingar, förutom ett litet inköp i form av veckotimers och att vi under varmare delar av året troligtvis kommer använda vår gamla kylsprial som förkylare.

Humlefilter!

Och nu är det dags för en liten uppgradering igen. Den här gången blev det ett humlefilter till vårat kokkärl. Detta filter är ca 35(B)*32(H)cm så det får plats i vår 100 liters kokkärl med god marginal och kommer förhoppningsvis rymma stora humlemängder. För storleksreferens så står en vanlig 10 liters spann brevid.

Vi köpte humlefiltret här. Från beställning tills att det låg en lapp i brevlådan tog det ca 45 dagar och kostnaden landade på ca 850:-. Det finns liknande lösningar som det här filtret tex men vi bedömde att det var för litet för oss.

Tanken med denna uppgraderingen från vår sida är att:
  • få ett smidigare hantering av humlegivor
  • bättre utbyte av humle
  • enklare rengörning av kokkärlet
I början när vi hade vår nya kokkärl så körde vi med kottar (för att inte få för mycket partiklar ner i plattvärmeväxlaren), men när vi bryggde Monks DIPA så fick vi erfara vad stora mängder humlekottar rakt i kokkärlet kan orsaka. Det blev en mödosam filtrering/kylning och en tidsödande städning. Så då började vi istället använda pellets i humlekokpåsar istället. Problemet med det har varit att vi har fått ha dom hängandes längst kanten för att inte dom skall öppna sig. Och att öppna dom för att lägga i ytterligare humlegivor har varit krångligt. Och nu senast när vi bryggde vår belgiska IPA, Tysken, Belgaren, Amerikanen så öppnades sig en av humlekokpåsarna under kok och orsakade en del problem vid kylningen.

Förhoppningsvis kommer den här lilla uppgraderingen göra att vi kommer kunna använda pellets utan humlekokpåsar i fortsättningen och på så sätt få en optimal lösning för humlen i kokkärlet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar