måndag 9 maj 2016

Bokrecension: Kreativ ölbryggning

Kreativ ölbryggning!
Peter Eronsson har skrivit flera böcker inom öl och ölbryggning. Den här gången har han skrivit en bok tillsammans med Simon Svensson från Njutningsfrämjandet. Kreativ ölbryggning heter den och släpptes i bokhandeln under april månad.

Det här är faktiskt den första boken inom hembryggning på svenska i min litteratursamling. Anledningen är att när jag började sätta mig in i detta ämne runt 2010 så fanns det ingen svensk litteratur att tillgå i stort sett.

Den här boken är på 150 sidor. Räknar till sammanlagt hela 58 st recept av mycket blandad karaktär. Sedan innehåller boken en mängd riktlinjer på hur mycket man skall ha i av tex frukter och bär. Och till skillnad från andra böcker på engelska så är det inte en massa utfyllnadstext utan det är rakt på, konkret och lättläst. Så man får mycket för pengarna med den här boken. Bilderna är inte så många och är svart-vita.

Slutligt omdöme:
Jag tycker den här boken lever upp till vad författarna säger i sina förord. En bok till dom som bryggt några gånger och fått koll på grejerna, eller om du bryggt längre men behöver inspiration. För den här boken innehåller mycket idéer, tips och trix. Det läggs inget krut på att förklara hur man brygger utan det förutsätts att du kan, vilket jag tycker är bra.

Personligen tycker jag den här boken slår boken Experimental Homebrewing på fingrarna. Den här boken har inte en massa onödiga sidor om hembryggningsprocessen och har så mycket fler recept, tips och trix. Hade jag stått och valt mellan dom så hade det varit ett enkelt val.

Finns faktiskt väldigt lite negativt att säga om den här boken. Ja, det hade varit trevligt med färgbilder istället för svartvita men det är ju innehållet som är viktigast. Det finns även ett recept i boken på sidan 48 som kallas Torr IPA som innehåller 5% karamellmalt på 120 EBC och mäsktemperatur på 67 C där jag personligen hade sett en hälften så mörk karamellmalt och en lägre mäsktempertur för att leva upp till just namnet Torr IPA men det är att betrakta som en mycket liten petitess i det här sammanhanget.

Som ni säkert redan förstått så blir det en stor köprekommendation på den här boken! Boken verkar finns att köpa hos dom flesta bokhandlare och bryggeributiker. Här har ni ett exempel på inköpsställe. 169:- kostar den där.


 Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar