måndag 13 juni 2016

Provsmakning: Tysken, Belgaren, Amerikanen

En vecka efter att vi tävlade med det här ölet på Amylases Sommarölsträff så är det nu dags för en officiell provsmakning av vår belgiska IPA (eller vad man skall kalla den) som vi bryggde i början av april. I en del av ölet tillsatte vi även en bit habanero.

Tysken, Belgaren, Amerikanen

Utseende: Kritvit skumkrona. Halmgul färg. Väldigt grumlig trots protafloc och att flaskan stått i kylskåpet i en veckas tid. Gissar att boven är vetemalten följt av torrhumlingen.

Arom: Aromen innehåller en stor doft av persika med lite grapefrukt i bakgrunden.

Smak: Humlejuice, men ändå inte på något sätt. I mitten av smaken träder den belgiska jästen in. Lagom mängd kolsyra. Torr avslutning med en mjuk men markerad beska. Bittergivan hade kunnat varit lite större faktiskt. Habaneroversionen har en smak av som jag skulle beskriva som rostad paprika i sig med en liten försiktig hetta i avslutningen.

Slutsats: Det här blev riktigt bra tycker jag! Ölet är torrt, frisk och lagom besk. Smaken är dessutom inte typisk citrusig utan istället finns en stor smak av persika där. I början av smaken känner man inte av att det är en belgisk jäst men i mitten öppenbarar sig den. Humlen accentueras inte som den brukar göra utan jästen ligger där och håller tillbaka humlesmaken. Väldigt balanserad smak. Och det är kanske där vi finner förklaringen till att det inte gick bättre än vad det gick på Amylases Sommarölsträff. Ölet är för balanserat och inget sticker ut åt något håll. Dessutom blir det inte så fruktigt som doften lovar vilket ett par besökare kommenterade.

Perfekt mängd habanero (1/4 habanero i 10 liter) i den här versionen. Habaneron gör att det blir en spänning i smakbilden samtidigt som den inte sticker ut på ett negativt sätt. Kanske hade den här versionen fått mer röster?

Avslutningsvis, en riktigt bra öl men jästen håller tillbaka humlen något och balanserar upp smaken. Är väldigt nöjd med det här ölet även om det finns vissa nackdelar med att ha använt den belgiska jästen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar