torsdag 20 oktober 2016

Sambryggning: Lagertha

Lagertha
Förra helgen var väldigt produktiv. På fredagen gjorde jag ett mjöd själv med lönnsirap (Ragnar Lothbrok), på lördag blev det sambryggning med Pehr (Paddingtons Brown Little Butt) från Bellevue Brewing och på söndagen gjordes tre stycken 10 liters satser mjöd med Pehr och Royne (Bellevue Brewing).

Den här söndagen blev det som sagt tre olika mjöd. En tradionellt mjöd som vi kommer smaksätta med en ekspiral och sedan två stycken melomel (frukt/bör mjöd). Precis som med det första mjödet jag gjorde själv så fick dessa olika mjöd sitt namn från TV-serien Vikings, den här gången föll valet på Lagertha, Ragnar Lothbroks första fru.

Recepten så ut enligt nedan:

Traditionell
3,2 kg honung (vildblommor)
700g honung (klöver)
Kokat vatten nerkylt till 17C för att tillsammans med honungen komma upp i 10 liter.
2 gram jästnäring
1 paket Lalvin D47
Uppmätt OG 1,127

Apelsin och kanel
3 kg honung (vildblommor)
1 liter ekologisk apelsinjuice
Kokat vatten nerkylt till 17C för att tillsammans med honungen och juicen komma upp i 10 liter.
2 gram jästnäring
1 paket Lalvin D47
Uppmätt OG 1,105

Hallon
3 kg honung (vildblommor)
1 kilo hallon
Kokat vatten nerkylt till 17C för att tillsammans med honungen komma upp i 10 liter.
2 gram jästnäring
1 paket Lalvin D47
Uppmätt OG 1,100

Det traditionella mjödet valde vi att göra starkare då tanken är att det inte skall jäsa ut helt och hållet. Apelsin och kanel mjödet tillsatte vi apelsinjuice i men vid första omtappningen kommer vi även lägga i en nerskuren apelsin och en kanelstång. Tanken med det är ett julmjöd. Hallonmjödet gjorde vi lite svagare och tanken där är att det skall bli ett kolsyrat mjöd. Det är bara hallonmjödet som skall vara kolsyrat.

Vi värmde och kokade vattnet i vårat kokkärl och kylde sedan ner det genom vår plattvärmeväxlare. Gick himla smidigt faktiskt. Den här gången använda vi en visp för att få honungen att blanda sig med vattnet ordentligt och det var helt klart en mycket bättre teknik än att skaka jäskärlet.

Nu får dessa tre mjöden stå och jäsa i någon månad. Sedan blir det troligtvis en rad omtappningar för att få det att klarna och för att avlägsna död jäst. Någon flasktappning av dessa kommer troligtvis inte bli förrän nästa år. Den som vill lära sig mer om mjöd får gärna läsa detta inlägget.


Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

2 kommentarer:

  1. Intressant!

    En fundering dock; vart får ni tag på så stora mängder honung?

    Mvh
    Rikard

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi köpte en större förpackning ekologisk, rå och oupphettad honung via Ebay. Inte det billigaste men det får fungera tills vidare.

      Radera