onsdag 2 november 2016

Provsmakning: Dark as hell

I början av året bryggde vi en riktigt mörk imperial stout med melass. Det färdigt ölet delade vi upp i fyra olika delar, naturell, rostad kokos, romdränkta ekkuber och slutligen chipotle. Och provsmakat någon flaska med jämna mellanrum men det är först nu det känns som om det är dags för en officiell provsmakning.

Dark as hell!

Utseende: Samtliga versioner är naturligtvis helt kolsvarta med ett fluffigt mockabrunt skum, med undantag för kokosversionen som saknar skumkrona. Gissningsvis pga fettet i kokosen.

Arom: Aromen är kraftigt av kaffe och rom som är integrerade i varandra och lite laktris. Komplex arom är mitt personliga intryck. Man får direkt en känsla av att det är något annat än malt i det här ölet.

Smak: Smaken påminner mycket om aromen. Den börjar kraftigt med mörkt kaffe, går över till rom och avslutas med lakris. Finns en viss behaglig sötma i eftersmaken. I kokos versionen finns det också en annan rostat ton och i chipotle versionen en lite rökig ton. Romversionen är en mycket nyansrik och smakrik historia. Verkar som om romkuberna var en perfekt match till just det här ölet.

Slutsats: Ja, det här är verkligen inte ett öl för veklingar. Smaken är centrerad runt kaffe, rom och lakris. I början tyckte jag personligen att melassen tog överhand men nu har den mjuknat i kanterna och det är nu helt ok balans i smakerna.

Hade jag gjort om det här recepetet idag så hade jag ersatt CaraAroman med crystal malt istället. Känns inte som om smaken från CaraAromen kommer igenom allt annat. Hade även haft i en jäst med högre utjäsning efter 4-5 dagar. Då hade ölet troligtvis jäst ner lägre än till 35.  Även minskat ner mängden Carafa II med ett kilo ner till tre kilo för att få fram chokladsmaken från Carafa I och få en lite större bredd i smakerna.

Samtliga versioner känns trots allt helt klart lyckade men det är faktiskt dom smaksatta versionerna som är bäst, dessa får ytterligare en smakdimension. Faktum är att romversionen är riktigt bra. Däremot så hade kokos och chipotle kunnat vara mer smaksatta än vad dom blev. Vi hade lätt kunnat dubbla mängderna kokos och chipotle som vi använde. Det får bli en av lärdomarna från detta ölet, det är inte bara volymen som bestämmer mängden kokos/chili utan även styrkan/smaken på ölet.

Avslutningsvis ett spännande öl som efter första halvåret rundade till sig och blev med beröm godkänt.

Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar