måndag 21 november 2016

Provsmakning: Cidre du Bellevue

Vi gjorde en cider i slutet av august och som vi flasktappade i september så nu får det vara dags för en officiell provsmakning.

Cidre du Bellevue

Utseende: Förvånadsvärt blank/klar men en viss disighet finns. Tack vare jästen och att vi pressade musten så blev den förhållandevis klar ändå. Ljusgul färg.

Arom: Aromen är faktiskt riktigt bra. Luktar verkligen engelsk cider om den. Lite pilsnerliknande arom följt av äpple.

Smak: Det är när vi kommer till smaken som det blir lite sämre. Smaken inleder bra men sen kommer en syra in och tar över smaken. Kolsyran är tyvärr också låg. Torr och nästan lite besk avslutning.

Slutsats: För att vara första försöket på cider så blir det här godkänt. För det finns helt klart en hel del möjligheter till förbättringar här. Tex är kolsyran på tok för låg. Men framförallt tar citronsyran över i smaken. Har läst att den skall tillsättas efter jäsningen eftersom citronsyran sänker pHt vilket kan ställa till det för jäsningen. Även läst att vissa använder lite saft från en citron istället. Kanske något för nästa gång?

Inte heller 100% blank så nästa gång får det bli någon form av klarningsmedel (pektin eller sparkolloid). Kanske även testa lite fler olika jästsorter nästa gång och se vad det kan ge? Funderar även på att ge mig på att göra en cyser (mjöd gjort på äpplemust) samtidigt.


Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar