tisdag 3 oktober 2017

Bryggning: Torvi

Vi fortsätter med rapporteringen kring dom 5 st mjöd som vi startade upp i helgen. Första mjödet var ju Siggy, ett svagare, torrt och kolsyrat mjöd med jordgubbar och fläder. Nu forsätter vi med Torvi, ett fruktmjöd med mango och nektarin.

Torvi

Detta mjödet är en vidareutveckling av Floki som vi initialt inte är helt nöjda med. Vi valde därför att göra ett antal ändringar:
  • stora delar apelsinblomserhonung istället för bara vildblomsterhonung
  • annan jäst, Lalvin D47, skall ge mer tropiska smaker. 
  • persikorna bytte vi ut mot nektariner
  • högre og och därmed troligtvis (trots jästbytet) högre restsötma
Receptet blev enligt nedan:
  • 4 kg apelsinblomsterhonung
  • 1 kg vildblomsterhonung
  • 3 kg nektariner, skalade, rensade från kärnor och mixade till puré.
  • 2 kg fryst mango gjord till puré.
  • Kokat vatten nerkylt till 18C för att tillsammans med honungen och fruktpuren av nektariner och mangon komma upp i 15 liter.
  • 3 g Fermaid K
  • 6 g GoFerm
  • 2 st paket Lalvin D47
  • Uppmätt OG 1,120
Innan jäsning.
Vi hoppas att genom att ha gjort en väldigt fin puré av frukten slippa allt för stora förluster vid omtappningar pga flytande fruktrester. Förhoppningsvis leder dessa förändringarna i receptet till något positivt, smakmässigt.:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar