söndag 23 september 2018

Bryggning: Aelle

King Aelle från TV-serien Vikings
Dags för inlägg om det fjärde mjödet vi startade igång förra helgen. Ytterligare ett traditionellt mjöd, men den här gången med klöverhonung. Klöverhonung brukar vara populär i dom flesta stilarna av mjöd men när jag smakade på den och kände den kryddiga avslutningen i smaken så kände jag direkt att jag ville använda den till ett traditionellt mjöd.

Receptet blev enligt nedan:
  • 2,4 kg klöverhonung
  • vatten kokat och nerkylt till 17C och tillsammans med honungen utgjorde en volym på ca 6 liter
  • 10 g Fermaid O (tillsattes dagen efter att mjödet startades)
  • 12 g GoFerm
  • 10 g bentonite (för att skynda på klarningen)
  • 1 st paket Enoferm Assmanhausen
  • Uppmätt OG 1,128

Med tanke på att den här jästens alkholtolerans (15%) så misstänker jag att det här mjödet kommer jäsa relativt torrt (under 1,010). Tror dock att det skulle passa ganska bra för just den här honungen. Anledningen till jästvalet är att den här honungen har inte trevlig kryddighet/pepprighet som jag vill förstärka genom jästen. Har en förhoppning om att kunna flasktappa denna innan sommaren. Återstår att se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar