onsdag 8 maj 2019

Bryggning: Smoking Queen

I förra helgen blev det äntligen dags efter nästan ett helt års uppehåll från ölbryggning. Detta ölet valde jag att brygga tillsammans med Royne från Bellevue Brewing och Sven från Drakens ångbryggeri. Valet följde på en imperial porter med körsbärsrökt malt som jag länge velat prova. Tanken var först Briess körsbärsrökta malt men det fick bli Vikings istället då den förstnämnda var slut i lager och inte skulle komma tillbaka i tid.

Smoking Queen (50 L)

Recipe Specifications
--------------------------

Estimated OG: 1.092 SG
Estimated Color: 143.5 EBC
Estimated IBU: 76.9 IBUs

Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt              Name                                                         Type                    %/IBU              
16.00 kg        Viking Cherry Smoked Malt (10.0 EBC)                         Grain                   63.2 %            
3.00 kg          Carafa I (900.0 EBC)                                Grain                   11.9 %               
2.00 kg          Oats, Malted (2.0 EBC)                             Grain                   7.9 %                
2.00 kg          Pale Crystal (70.0 EBC)                            Grain                   7.9 %                
0.30 kg          Black (Patent) Malt (1350.0 EBC)            Grain                   1.2 %             
1.00 kg          Extra Light Dry Extract [Boil] [Boil for 15 min] Dry Extract 4.0 %      
1.00 kg          Sugar, Table (Sucrose) [Boil] (2.0 EBC)   Sugar                  4.0 %                
130.00 g         Nugget [14.80 %] - Boil 60.0 min             Hop                     76.9 IBUs     -            
         

Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 25.30 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time    
Mash In           Add 60.77 L of water at 70.1 C          64.0 C        75 min       
Mash Step         Add 0.00 L of water at 72.0 C           72.0 C        15 min       
Mash Out          Add 0.00 L of water at 78.0 C           78.0 C        15 min

Jäst: 2 st paket Mangrove M44 och 1 st paket Mangrove M42

Tanken med receptet är en chokladig imperial porter med rökiga toner och ett litet djup från svartmalten. Vikings körsbärsrökta malt ligger på ca 10 ppm så den är relativt mild och därför blir den som en basmalt i det här receptet. Havre för en lite fylligare munkänsla och lite maltextrakt och socker för att få upp OGt. Lite pale crystal malt för lite kropp, tänkte ett tag på Special B (X) men valde bort det för det hade nog blivit lite för mycket av allt så att säga. Jästvalet kändes ganska enkelt, Mangrove M44 West Coast är en neutral jäst med en relativt hög utjäsning och M42 är en jäst med högre utjäsning med en viss engelsk jästkaraktär. I det här ölet har jag svårt att tro att den kommer slå igenom alls. Förhoppningsvis ger den här jästblandningen en neutral jästkaraktär och en hög utjäsning.

Lite problem med mäskning iom den stora mängden malt.


23,2 kg malt visade sig vara lite för mycket för vårat bryggsystem så vi hamnade något högt i mäskningen än vad som var tänkt.  Men efter en del om och men så fick vi ner temperaturen men mäskningen och lakningen (lyfta upp insatsen och låta det rinna av) tog sin tid, typ 3 timmar. Tack och lov så tog det bara tio minuter att komma upp i kok med 9 kWs effekt. Dock blev utbytet något lägre än vi tänkt men vi fick även ut mer vätska så vi valde att lägga i ytterligare ett kilo maltextrakt för att inte helt missa våra värden.

Efter kylning så låg det ca 58 liter i jäskärlet med ett OG på 1,086 och det kändes helt ok med tanke på problemen med mäskning/lakning, lägre utbyte och mer vört än tänkt. Tanken är en flasktappning i slutet av maj. Nu får vi bara hoppas att det jäser ut hyfsat trots problemen med mäskningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar