I förra helgen blev det återigen dags för en bryggning. Vi fortsatte på teamet från förra bryggnigen och använde körsbärsrökt malt som någon form av bas i receptet. Den här gången blev det dags för en Scottish Export.
Receptet såg ut så här:
Smokey Scotty (50 L)
Recipe Specifications
--------------------------
Estimated OG: 1.059 SG
Estimated Color: 35.5 EBC
Estimated IBU: 26.4 IBUs
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type %/IBU
8.00 kg Viking Cherry Smoked Malt (10.0 EBC) Grain 61.1 %
3.00 kg Pale Crystal (80.0 EBC) Grain 22.9 %
2.00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5.9 EBC) Grain 15.3 %
0.10 kg Roasted Barley (1150.0 EBC) Grain 0.8 %
35.00 g Nugget [14.80 %] - Boil 60.0 min Hop 26.4 IBUs
Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 13.10 kg
----------------------------
Name Description Step Temp Step Time
Mash In Add 34.16 L of water at 70.1 C 64.0 C 75 min
Mash Out Add 0.00 L of water at 78.0 C 78.0 C 15 min
Jäst: 2 paket Mangrove M15
Receptet är mycket enkelt som dom skotska ölen i regel är. Lite pale malt för att jag tror det hade blivit väl mycket rökmalt med 75% rökmalt. Ganska generöst med pale crystal (Thomas Faswett) och lite rostat korn för färg. Jästen är i det närmaste självskriven när det gäller skotska öl, en fantastisk fruktig smak. Enda problemet med jästen är dess mycket låga förjäsning/utjäsning så därav en mycket låg mäsktemperatur.
Bryggnigen förflöt ganska bra. Vi hamnade dock något lågt i utbyte innan kok men även med lite mer vätska än tänkt så vi valda att koka 15 minuter längre. Hela koket var med fullt effekt i grytan, dvs 9 kW.
Efter koket var det dags för en snabb och enkelt kylning ner till 20C. Var ovanligt mycket bös och grums den här gången så vi nöjde oss med att bara plocka ut ca 40 liter och lämna lite mer än 10 liter kvar.. OGt hamnade på 1,057 vilket bara var 2 pinnar från det vi tänkt oss. Gissar den kommer jäsa ner till runt 1,020 så då blir den här ölen på ca 5% stark. Flasktappning av denna och vårat förra öl nästa helg!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar