måndag 3 september 2012

Provsmakning: My Mothers Porter

Så var det dags att smaka av våran havregrynporter (My Mother's Porter) som vi bryggde i början av juni och la på flaskor i början av juli.

Ölet har alltså legat på flaska i ca två månader och för ett mörk öl med ett OG på 70 så kan ju det anses som en lämplig tid för ett första provsmakning även om ytterligare lagring kommer förbättra ölet ytterligare.

Utseende: Förvånadsvärt lite skum. Mörkbrun-röd-brun i färgen.

Arom: Aromen består av mörka malt sorter. Tycker mig också känna doften av rostad havre också.

Smak: Smaken består även den av mörka malt sorter. Mörk torkad frukt och lätt rostad havre. Små toner av choklad. Kolsyran är perfekt för en porter. Man känner att ölet är fylligt. Vätskan är tjock, len och fin. Något beskt faktiskt men jag tror det kommer rätta till sig under hösten. Känner att ölet inte är helt balanserat än men samtidigt så har ölet inte lagrats allt för länge så även det kan rätta till sig med tiden.

Slutsats: Nja, helt lyrisk är jag inte. Hade hoppats på mer chokladsmak men den kräver uppenbarligen mer lagring för att komma fram. Vi har ju tidigare fått fram chokladsmak på tidigare öl med bra mycket mindre chokladmalt. De milda rostade tonerna är dock perfekta. Ölet får 3,5 i betyg på en femgradig skala med goda förutsättningar för ett högre betyg längre fram. Får låta ölet ligga och lagra till sig ytterligare och återkomma med en andra provsmakning under hösten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar