måndag 25 februari 2013

Bryggning: Imperial Highlander Ale

Så blev det efter ett alldeles för långt uppehåll dags för bryggning igen! Sista gången vi bryggde var ju i oktober så det var ju bra ett tag sen....

Den här gången bestämde vi vår att ge oss på en ny stil, Wee Heavy. Vissa kallar Wee Heavy för ett skotsk barley wine. Den beskrivningen går ju alltid att diskutera. I vilket fall så är det ett öl med ett relativt högt OG och ett högt FG och sparsamt bitterhumlad. Mycket karamellmalt och små mängder rostade maltsorter. Inspiration till det här receptet kommer från Sigtuna Equilibrium Scottish Strong Ale.

Receptet såg ut så här:

Fear Wolfs Imperial Highlander Ale (30 L)

Estimated OG: 1,093 SG
Estimated Color: 40,1 EBC
Estimated IBU: 45,1 IBU

Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:

Amount Item                                                  Type % or IBU
10,80 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)     Grain 86,40 %
0,50 kg Carabohemian (200,0 EBC)              Grain 4,00 %
0,50 kg Carared (55,0 EBC)                          Grain 4,00 %
0,50 kg Munich II Malt (25,0 EBC)                Grain 4,00 %
0,10 kg Peat Smoked Malt (5,5 EBC)            Grain 0,80 %
0,10 kg Roasted Barley (1150,0 EBC)           Grain 0,80 %
60,00 gm Galaxy [14,20 %] (60 min)             Hops 45,1 IBU

Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 12,50 kg
----------------------------
Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Step Time Name Description Step Temp
90 min Saccharification Add 43,75 L of water at 74 C 69 C

Torvrökt malt tillhör inte stilen Wee Heavy men i inspirationsölet fanns det med och därmed så kom det med en skvätt även i vårt recept. Vi valde dock att vara mycket restriktiva med mängden så det blev sparsamma 100g eller 0,8% av den totala maltmängden. Dessutom så har vi haft en påse liggandes ett tag som inte kommit till användning. Valet av karamellmalter föll sig också ganska enkelt. Carared är vår standard ljusa karamellmalt och vi hade en påse Carabohemian liggandes som vi behövde göra slut på. Bitterhumle blev också enkel att välja. Galaxy var den högalfasort som vi hade kvar från förra bryggsäsongen. Inte helt stiltypiskt med humle från Australien men samtidigt så är detta ett helt maltfokuserat öl.

Det blev en hel del grejer som var nytt den här bryggningen:

- ny lokal (tar ju ett tag att hitta "sina" platser i en ny lokal).
- nytt mäsk och lakkärl (Skulle det hålla tätt?, Effektivitet?, Tillräcklig värmeisolering?).
- första gången som doppvärmaren på 2000W skulle användas (Hur mycket tid skulle den spara?).
- refraktormetern från Ebay skulle testas för första gången.

Den här gången hade vi sällskap av Royne och Pehr från bryggargänget Bellevue Brewing Boys. Dom skall komma igång att brygga under mars månad och ville studera lite hur vi gör när vi brygger. Vi började med att värma upp de ca 44 litrarna vatten till mäskningen. Normalt brukar vi ha ett malt till vattenförhållande på 3 liter/kg malt men för att fylla kärlet lite mer så valde vi 3,5 liter den här gången. Iom att vi inte hade ett kärl som vi kunde värma upp hela volymen i så fick vi värma upp ca 24 liter i vår "vattenkokare" (en jäshink med två element från vattenkokare) och resten i vår 36 liters gryta och sedan blanda dessa två i mäsk och lakkärlet. Lite trixigt att få till rätt temperatur men det gick till slut. Samtidigt som vi värmde upp vattnet så ägnade vi oss åt att krossa all malt. Tog sin lilla tid. Vi får se vad vi kan göra för att få maltkrossningen lite mer tidseffektiv i framtiden.

Så var det dags för första sanningens ögonblick för dagen. Hur mycket skulle temperaturen sjunka när vi hällde i malten? Vi tog beslutet att lägga i malten vid 75 C och prickade mer eller mindre exakt in mäsktemperaturen på 69 C! Mäskrodret som vi hade beställt på Ebay hade tyvärr inte kommit än så det fick duga med hålsleven den här gången också. Osäker på hur väl vi lyckades iom att vi inte nådde hela vägen ner i maltbädden.  Vi valde att mäska i 90 minuter iom att det var ett hög OG öl och att vi ville få så mycket maltsmak som möjligt.

I med malten!


Sedan började vi laka. Men först kollade vi hur mycket temperaturen hade sjunkit under den 90 minuter långa mäskningen. Det visade sig att mäsken fortfarande hade en temperatur på 69 C, så den hade inte tappat någonting! Vi valde att flödeslaka den här gången för att få en så hög effektivitet som möjligt. Lyckades hitta en bra placering av vattenkokaren (med lakvattnet), lakkärlet och grytan i lokalen. Det första vi noterade var hur klar vätskan var. Innan har vi fått recirkulera relativt stora mängder innan vätskan blivit riktigt klart. Efter att lakningen var klar lyfte vi ur den inre hinken och kollade ner i botten och mycket riktigt så låg det en hel del skräp i botten som inte kom ut tack vare dräneringsröret i flaskbotten. Så "dubbelfiltrering" var en bra idé den med. Man skall kanske brygga ett rågöl någon gång?! ;) Mäsk och lakkärlet levererade till 100% den här bryggningen kan man säga.

Flödeslakning pågår samtidigt som uppvärmning.


Efter att vi hade lakat klart så tog vi ett SG prov som visade 76 vilket var 4 punker svagare än tänkt. Vi valde därför att plocka bort 5 g humle från receptet så vi inte skulle hamna utanför stilramarna av Wee Heavy. Vi satte igång vår doppvärmare när vi hade lakat ut lite mer än hälfen och i fortsättningen kan vi nog starta igång den ännu tidigare. Tiden det tog att komma upp till kok efter att lakningen var klar blev 20 minuter istället för 45-60 minuter. Inte illa! Doppvärmaren har numera fått smeknamnet "Tyskan" (inköpt på tyska Ebay) inom brygglaget....

Koket flöt på utan några problem. En riktlig skumbildning var det dock. Gissar att det beror på proteinmängden då ölet var relativt starkt. Kylning brukar vara lite problematiskt första gången i ny lokal men det visade sig att kranvattnet höll 1.5 C och det gav resultat på kylningen. 10 minuter lyckades vi kyla ner våra 30 liter på. Och den här gången hade vi inte någon is i cementblandarkärlet som vi ställer kastrullen i.....

Första filtreringen.


Efter kylningen var det dags för filtrering och iom att vi var så många den här gången och inga större humlemängder så gick det väldigt smidigt. SG provet visade på 86 vilket innebar en skillnad på 7 punkter mot det uppskattade. Detta innebär en brewhouse efficiency på 69,5% vilket är lägst effektiviteten vi någonsin haft. Troligtvis så beror detta på tre saker:

- högt OG öl innebär en lägre effektivitet.
- vi kunde inte röra om ordentligt i mäsken med vår hålslev vilket antagligen lämnade klumpar av malt på botten som inte kunde lösas upp sig ordentligt.
- delar av basmalten och även viss specialmalt hade legat ett tag.

Återstår att se om två veckor då det är hög OG bryggningen igen. Då har mäskrodret förhoppningsvis kommit och all malt till det ölet är i princip ny. Får vi samma effektivitet då så är det bara att dra slutsatsen att det är den här effektiviteten vi kommer få när vi brygger starkare öl. Jag gissar att det är en kombination av allt men vi får se! ;)

Hela bryggningen tog 6 timmar och 15 minuter vilket får anses som väldigt bra med tanke på 1.5 timmes mäskning och kok. Bara det är ju 3 timmar. Nästa gång kan vi nog korta ner bryggtiden ytterligare med tanke på lägre mäsktemperatur och att vi då kommer lägga i doppvärmaren tidigare.

Vi laborerade lite med refraktometern under bryggningen men vi fick inte riktigt ordning på den. Det blev hela tiden en diff mellan den gamla hederliga OG mätaren och refraktometern. Vi får titta mer på detta en annan gång.

Nu får det här ölet stå på jäshink i två veckor. Då är det dags för bryggningen igen och då tar vi tillfället i akt och tappar om detta ölet. Flasktappningen tar vi någon vecka efter det.

Avslutningsvis kan man säga att lärdomar från denna bryggningen blev:

- vi måste ha mäskrodret så vi kan röra om i mäsken ordentligt.
- lokalen är riktigt bra. Vi behöver dock vädra bättre under bryggningarna i fortsättningen så vi minskar lukten ute i trapphuset.
- mäsk och lakkärlet fungerar riktigt bra!
- doppvärmaren gjorde succé men kan "sättas in" tidigare för att ytterligare korta ner uppvärmningstiden.
- hög OG öl innebär en klart lägre effektivitet än vad man är van vid.

Som vanligt så finns det fler bilder från bryggningen på vår Facebook sida!

4 kommentarer:

  1. Ser himla bra ut det där! Den där mäskhinken verkar ju fungera toppen. Jag går i funderingar om att uppgradera min bryggutrustning. Kanske kopierar den där mäskhinken. Ser himla smidigt ut att flödeslaka på det där viset också. Jag får nog sätta mig ner å ta en funderare på mitt bryggeri. Jag bryggde häromdagen och min Bielmier började glappa mitt i koket. Jag har ju kört rätt hårt med min gryta. Tja, vi får väl se hur det slutar.
    himla bra blogg den här ni har. Hoppas den blir god eran Wee heavy.
    skeppohoj!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får gärna kopiera mäskkärlet, det här är 60 liters varianten dock. Vet inte hur stora och starka batcher du brygger och därmed hur stor volym du behöver. Tråkigt att höra att din brygg-gryta tackat för sig. Ta dig en rejäl funderare. Bättre att skaffa rätt grejer från början istället för att uppgradera och uppgradera. Och tack för dom fina orden om vår blogg. Det värmde! Vi får se om en tre fyra månader om Wee Heavyn blev lyckad.
      /Peter

      Radera
  2. Större blir det ju. Aldrig mindre. Lurar på en 100 litergryta och gasolbrännare. Vad tror du om det?
    Kapsylerat 3 backar med Belgisk Brune idag. Fast den blev rätt ljusbrun. Nästan blonde faktiskt. Fast för stark för att kallas blonde så det kanske kan gå under typen Dubbel. Vet inte riktigt vad som skiljer dem åt förutom färg och styrka. Det var den som jag hade tänkt skicka in för bedömning till SM.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen aning vi hanterar inte så stora volymer. Men spontant känns det väldigt stort för en ensam persom att hantera, men det går kanske att lösa med pumpar och dyligt?
      /Peter

      Radera