fredag 29 maj 2015

Flasktappning: Woody Barley

Igår kväll blev det dags att lägga vår barley wine med lönnsirap på flaska. Men det har hänt en del sen bryggningen. Bara några dagar efter bryggningen så fick jag ett meddelande från en av dom vi delar brygglokal med som löd på ett ungefär "Erat öl har jäst över och det ligger öl på stora delar av golvet". Hoppsan! Jäshinken på 100 liter med 72 liter i hade inte räckt till med andra ord. Jaja, bara att åka till lokalen och städa upp. Det här mötte mig.

Överjäsning. :)
Locket hade alltså åkt upp av det våldsamma trycket och ca 5 liter öl hade runnit ut på golvet. Det var bara att svabba upp, göra rent och sätta på jäslocket igen. Jäsningen var så kraftig så det skvätte ut vattnet ur jäsröret. Fyllde på jäsröret flera gånger men det bara skvätte ut om och om igen. Lät det vara som det var och åkte hem.


Lönnsirapen vi tillsatte.


Efter 2 1/5 vecka jäsningen var det låg aktivitet i jäshinken och då tyckte vi det var dags att lägga i lönnsirapen. Efter det så fick ölet stå i 2 veckor till för det var aktivitet i jäshinken. Även under jäsningen av lönnsirapen så hade jästen varit långt uppe i jäshinken, dock inte utanför den gången. British Ale jästen jäser kraftigt så vet ni det. :) Rekommenderar minst 40% tomt utrymme i jäshinken.
OG (utan lönnsirap)
FG (med lönnsirap)

FGt visade 22 vilket med ett OG på 95 plus 14 punkter för 3 kg lönnsirap i 67 liter (109) så blir det en utjäsning på 78% och en alkoholhalt på 11,4%. Man kunde helt klart se att lönnsirapen gjort ölet något mörkare. Jämför själva med bilden från bryggningen. Även i smaken tyckte vi att vi kunna känna lönnsirapen. Smaker av karamell, fudge och trä. Kändes som om vi hittat rätt balans med mängden lönnsirap.

Vi valde att kolsyresätta med 4,5g/l och vi tillsatte även Safebrew S-33 för att hjälpa jästen bilda kolsyra. Provsmakning får bli någon gång under hösten och det blir spännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar