onsdag 13 maj 2015

Provsmakning: Monks DIPA

Monks DIPA
Dags för ytterligare en provsmakning, den här gången vår DIPA med belgisk jäst (Safebrew Abbey), Monks DIPA.

Utseende: Ett mycket inbjudande utseende tycker jag. Helt klart/blank trots stora humlemängder. Tror vi kan delvis tacka jästens goda flockuleringsförmåga för detta. Lite orange-röd i färgen. Stort kompakt och fluffigt skumkrona.

Arom: I aromen så finns stora mängder amerikansk citrus (grapefukt) humle och i bakgrunden kan man kanske ana en belgisk syrlighet. 

Smak: Smaken påminner mycket om aromen. Men i mitten och slutet av smaken kommer den belgiska jästens karaktär in och smälter fint ihop med all Amarillo humle. Riktigt gott och en bra kombination! Tyvärr så är ölet lite väl fylligt vilket märks efter några klunkar. Inte fullt så drickvänligt som det kunde varit. Även något låg kolsyra också.

Slutsats: Smaken är i princip en fullträff. Hade kanske velat ha lite mer belgiska fenoler/estrar i smaken. Skulle kanske jäst ölet i vår jäskammare istället för i vår kalla källarlokal?

Tyvärr blev det lite låg kolsyra i det här ölet pga en felaktigt uppmärkt jäshink och pga det för stilen höga FGt (20) så är den inte riktigt så drickvänlig som den kunde varit med ett lägre FG. Så nästa gång vi brygger det här ölet får vi helt klart mäska lägre så vi får högre utjäsning. Hade även velat ha en något mer rödare färg, dvs lite mer rostat korn (som läggs i precis i slutet av mäskningen) nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar