torsdag 11 juni 2015

Flasktappning: 3w saison

Igår kväll var det dags för flasktappning av våran saison. FG provet visade som väntat ett väldigt torrt öl i form av 2. Så med ett OG på 43 så blir det en utjäsning på 95% och en alkoholhalt på 5,4%.

FG 2

Några dagar innan så hade vi tappat om till tre olika jäshinkar:
  • neutral
  • hallon
  • mynta och lime
Mynta och lime
Vi valde att ha i ett kilo hallon i 15 liter. Kokade dom och kylde ner dom innan vi tippade ner det i jäshinken. Mynta och lime versionen valde vi att bara göra 10 liter av iom att det är en ganska stor chansning. 1 kilo lime skivades tunt tillsammans med 2 krukor färsk hackad mynta som åkte ner i humlepåsar och sänktes ner. Sedan ställde vi tillbaka jäshinkarna i vår jäskammare där jästen fick äta upp fruktosen i frukten som vi tillsatt så vi inte får flaskbomber.

Gissa vilken som är hallon?

Vid flasktappningen några dagar senare så luktade och smakade hallonversionen väldigt lovande och hade en väldigt röd och fin färg. Limeversionen hade fått en hel del beska av limeskalen gissningsvis. I värsta fall får den ligga några månader så beskan från humlen försvinner lite grann. Doften och smaken på lime och mynta versionen var dock lovande men inte så mycket smak eller arom av myntan tyvärr.

Nog får dessa flaskor ligga några veckor så det blir kolsyra sen blir det provsmakning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar