måndag 14 december 2015

Tävling: Amylases Vinterölsträff 2015

Folkets hus i Fräntorp
I lördags förra veckan gick en av årets stora höjdpunkter för hembryggare och ölintresserade i Göteborgstrakten av stapeln i Folkets Hus i Fräntorp (Partille), nämligen Amylases Vinterölsträff. Vi har ju ställt upp i den här träffen/tävligen 2014, 2013, 2012 och 2011 (bloggen fanns inte det året). Så det här blev femte gången gillt för oss. :)

I år valde vi att ställa upp med följande öl:
Lite lätt överkolsyrad.....
Vi hade inga höga tankar om våra chanser det här året tyvärr. Monks Dark var vi inte helt nöjda med vid provsmakningen och Rye Makes You Stronger har vi fått problem med höga kolsyrenivåer. Vad detta kan tänkas bero på tar vi i ett separat provsmaknings inlägg. Men för att gå runt det problemet hade vi tre olika tillbringare att servera det ölet ifrån. Vi fick det att fungera hyfsat och vi hade bra åtgång på båda våra öl.

I år ställde 32 st öl upp. Lite mindre än vad det varit dom senaste åren. Var många som brukar ställa upp som inte var med i år. Mycket APA, IPA och DIPA jämfört med tidigare. Lite porter och stout förstås. Och så lite mer experimentellt än brukligt. Som de senaste åren så var kvalitén väldigt hög och jämn. Tänker inte tråka ut er läsare med att rabbla alla öl utan jag nämner istället de ölen som jag röstade på. På första plats satte jag öl nummer 1 med det fyndiga namnet Porter (en porter med brunmalt och lingon, igen smak av lingon dock), på andra plats satte jag öl nummer 9, Pliny the younger (välbryggd DIPA). Och slutligen på tredje plats satte jag öl nummer 31, en imperial stout med kraft i smaken. Lite onödigt komplicerat recept men det är inte det som avgör utan smaken. :)

Prisutdelning!

På första plats i år kom Fermentörernas Arraksboll av Martin Jonsson, Magnus Vasilis och Jonas Wetterlundh. En stout smaksatt för att smaka som arraksbollar. Inte alls ett öl i min smak (gillar inte arraksbollar) men kan förstå att det gick hem hos publiken. På andra plats kom Red Nosed (Dubbel IPA) av Erik Wood. På tredje plats kom JulBocken (Bocköl) av av Magnus Alwå. Rye Makes You Stronger kom bäst av våra öl med sina 36 poäng och en 14:e plats. Tråkigt men sånt är livet. Vi får se vad vi kan ställa upp med för något roligt/intressant till nästa vinterölsträff. Hela resultatlistan hittar ni här.

Det här var som vanligt en väldigt trevlig och lyckad träff och Amylase och alla frivilliga skall ha en stor eloge för arrangemanget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar