torsdag 17 december 2015

Provsmakning: Little Amber

Vi bryggde ju en american amber ale i början av september som vi inte haft någon officiell provsmakning på än. Vi valde också att "torrhumla" delar av det här ölet med chipotle. 

Little Amber

Utseende: Färgen är det absolut inget fel på. Härligt rödfärg och en härlig skumkrona på det dessutom. Kanske inte helt blank/klar.

Arom: Aromen är maltbetonad men här finns det en påtaglig syrlighet i aromen som jag inte tycker hör hemma här.
 
Smak: Även i smaken slår den där syrligheten igenom. Dock inte lika mycket som i aromen.  Lite karamell och en liten fruktig humlemsmak i bakgrunden. Anar att ölet fick jäsa för varmt eftersom vi inte lyckades kyla ner det tillräckligt under bryggningen.

Kolsyresättningen är något låg i det här ölet trots att vi använt samma mängder socker till kolsyresättningen som för liknande öl vi tidigare bryggt.

Slutsats:  Nej, det här blev inte riktigt bra tyvärr. Troligtvis är detta en kombination av att ölet fick jäsa för varmt och att jag personligen inte verkar gilla eldorado humlen. Kanske dags att titta på någon form av förkylare till vår plattvärmeväxlare så vi kan kyla ner till önskad temperatur oavsett årstid? Kanske även jäsa i jäskammaren under varmare månader får att få bättre kontroll på jästemperaturen?

Dessutom så kan jag konstatera att jag hade velat ha ännu mer maltsmak. Hade 2 kg pale crystal och 1 kg crystal malt i receptet och hade gjort tvärtom idag. Faktiskt lite förvånad över hur mycket karamellmalt man kan ha i en amber ale. Jag hade också ökat upp mängden smak och arom humle (en annan sort förstås) med ca 50% och även kört ännu mer torrhumling.

Även kolsyresättningen är något låg. Känns som om vi fått lite problem med kolsyresättningen på flaskorna efter vår uppgradering till större volym. Kanske bäst att ta 20 liter i taget för att få bättre kontroll på kolsyresättningen?

Chipotle versionen blir i det här fallet den bästa versionen. Mängden chipotle (1 chiptole till 10L) var helt perfekt för just detta ölet. Den har helt klart skänkt en rad smaker som peppar, lite rök och även lite bacon till ölet som samtidigt inte tar över övriga smaker från resten av ölet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar