fredag 11 mars 2016

Flasktappning: Dark as hell

Smakprov!
Så blev det äntligen dags för att lägga delar av vårat monster till Imperial Stout på flaska som vi bryggde i början av januari. Mer information om hur vi delade upp det här ölet i olika delar med olika smaksättningar hittar ni i omtappningsinlägget.

Den här gången blev det bara flasktappning av chipotle och rostad kokos. Båda versionerna smakade mycket lovande med fördel till rostad kokos. Gav ytterligare en dimension av rostat till ölet. Fanns en liten hinna av fett på ytan av kokos versionen men inte mer. 5 dagar fick dessa ingredienser ligga i jäshinken. Vi valde att kolsoresätta detta ölet med 4,5g socker/l.

Kan bara konstatera att det var tur att jag efter att ha hittat den här rekommendationen minskade ner mängden melass från 1,8 kg till 1,7 kg. Det är ju alltid så när man tillsätter någon ingrediens utöver dom vanliga att man får tänka till så man vare sig får för mycket eller för lite. Melass är väldigt smakrikt så jag tog det säkra före det osäkra och lade inte i mer än vad som var rekommenderat. 22g/l verkar vara ett bra gränsvärde vad vi hittils kan bedömma. Har man en lite mindre smakrik imperial stout eller någon annan stil så bör man dock minska ner på mängden tror jag. Risken är att det annars tar över fullständigt, smakmässigt.

Nu får det här ölet ligga på flaska tills hösten innan det är dags för provsmakning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar