torsdag 3 mars 2016

Bryggning: Vanliga nyböjarfrågor, missförstånd, fel och myter

Det finns många frågor, missförstånd och myter som vanligtvis dyker upp hos folk som inte sysslar med hembryggning av öl eller är nybörjare. Har gjort mitt bästa att lista dom vanligaste som brukar dyka upp i olika hembryggarforum.

Som nybörjare är frågorna många.

Vi börjar med frågorna:

Är det svårt att brygga sitt egna öl?
Allt är relativt men har man gjort processen några gånger eller gått någon hembryggarkurs så är det inte särskilt svårt. Börja kolla på sidan shbf.se om du inte har någon kompis eller någon annan som redan brygger.

Är det lagligt att brygga sitt egna öl?
Enligt Sveriges lag så är det helt lagligt att brygga sitt egna öl för "egen konsumtion". Vad egen konsumtion är mer exakt i antalet liter är dock inte  tydligt specificerat. Du får dock aldrig sälja det du bryggt, för det krävs ett antal tillstånd.

Blir hembryggt öl verkligen gott?
Ja, det är fullt möjligt att brygga ett öl själv som smakar lika bra eller tom bättre än ett öl köpt på systemet.

Tar det lång tid att brygga ett öl?
Ja, räkna kallt med en 8 timmar första gången om du gör en heltmaltsbryggning. Den stora tidsboven är oftast uppvärmingstider. Läs gärna inlägget om tidseffektivisering. Sen tillkommer ytterligare tid för flasktappning.

Varför blir mitt öl grumligt?
Det finns flera faktorer som påverkar blankheten/klarheten. Läsa gärna inlägget om blankhet/klarhet. Men vanligast är att man kyler ölet för långsamt. Bygg en ordentlig spiralkylare men kraftiga prisolrör! Inlägget om kylning innehåller även en del tips.

Hur mycket öl skall jag brygga?
Är ju helt upp till var och en att bestämma och beror om du brygger ensam eller med någon kompis och hur ofta. Mitt personliga råd är att sikta på minst 10 l, gärna 15 l ner i jäshinken. Recepten blir enklare att göra och felmarginalerna blir större ju större volym man kör.

Jag har fått OG 45 istället för det estimerade 65. Varför?
Du har av någon anledning fått ett väldigt dåligt utbyte/effektivitet av din malt. Detta kan bero på många saker. Läs gärna inlägget om utbyte/effektivitet. En annan orsak kan vara felaktigt inställda volymer i ditt receptprogram.

Måste jag vattenbehandla min första sats?
Troligtvis inte om du inte har något väldigt speciellt vatten. Har du vanligt kommunalt vatten (mineralfattigt) så är svaret till 99,9 % nej. När du bryggt några gånger och kommit in i grejerna kan du sätta dig in i ämnet för att se om det är något du behöver justera eller om det skulle kunna förbättra någon specifik typ av ölstil.

Mitt förra öl stod och bubblade i 4 dagar men detta ölet har nu stått i 14 dagar och bubblar fortfarande. Är något fel?
Nej, jäst är en levande organism som är svår att förutse exakt och olika jäster, omgivande temperatur, mängden specialmalt och stryka på ölet gör att vissa tar kortare tid, andra längre tid. Har personligen varit med om ett öl som det bubblat i jäsröret efter 5 veckor.

Är det risk för att ölet blir dåligt om det står för länge på jäshink?
Beror på hur länge så klart, men ett öl kan enkelt stå 4-6 veckor på jäshink utan risk. Risken för autolys, dvs att jästen äter sig själv och producerar felsmaker är i stort sett obefintlig. Detta är en myt som troligtvis kommer av att kvaliten på jästen "för i tiden" var sämre.

Det har slutat bubbla i jäsröret nu, är det färdigt? Kan jag flasktappa?
Troligtvis är merparten av omvandling från socker till alkohol nu gjort av jästen. Men det skadar inte att låta jästen "rensa upp" efter sig. Låt gärna ölet ligga i 2-3 veckor på jäshink beroende på hur starkt det är och vilken stil. Det kommer inte göra ölet sämre på något sätt. Riktigt starka öl kan gott stå 5-6 veckor på jäshink. Viktigt att det har slutat jäsa helt och hållet innan man flasktappar. Annars riskerar man flaskbomber...

Min Imperial Stout med OG 100 har stannat på 35!
Antingen har du använt en jäst med för låg förjäsbarhet, använt för mycket specialmalt eller mäskat för högt och på så sätt påverkat utjäsningen negativt. Troligtvis blir ölet bra ändå. Att tillsätta en jäst med en högre förjäsbarhet och hög alkohol tolerans kan vara en lösning. För mer information om utjäsning läs gärna detta inlägget.

Låg ABV trots att jag träffade OG (högt FG).
Se frågan och svaret ovan.

Mitt FG stämmer inte med det som står i BeerSmith! Varför?
Troligtvis inget problem. BeerSmiths uppskattning är långt ifrån korrekt och vetenskaplig. Kolla istället på din jäst förjäsninggrad istället. Ta den procentsatsen gånger ölets OG och du har mängden punkter som ölet borde jäsa ut. Har du hamnat inom stildefinitionens ramar för FG?

Skall jag koka humlen som jag torrhumlar med?
Nej, då försvinner mycket om inte allt av det goda från humlen.

Hur torrhumlar jag?
Efter 3 veckor på jäshink, lägg humlen i en kokad humlepåse tillsammans med någon lämplig rengjord tyngd (glas eller metall). Efter 4-5 dagar (finns många åsikter om antalet dagar, börja här och testa dig fram) plocka upp påsarna och flasktappa. Klart!

Är det risk för infektion om jag torrhumlar?
I stort sett obefintlig. Koka dock gärna humlepåsarna (utan humle) som du lägger kottarna i.

Skall jag torrhumla med pellets eller kottar?
Vad jag kommit fram till fungerar båda. Pellets går dock snabbare att torrhumla med.

Jag har ett jättelågt SG efter lakning. Varför?
Har du krossat malten? Malten behöver krossas för att vattnet skall kunna tränga in i kornet ordentligt.

Nu går vi vidare med missförstånd och myter:

Mitt öl blir bra om jag använder många maltsorter och stora mängder karamellmalt.
Troligtvis inte. Färre och mer av rätt sorter kommer troligtvis ge dig ett bättre öl med distinktare smaker. Försök ha ett syfte med varje maltsort. Läs också gärna inlägget om receptdesign.

Omtappning/sekundärjäsning är viktigt.
Nej, du behöver inte ägna tid åt detta onödiga steget såvida du inte skall långlagra ölet i jäshinken.

Koket karamelliserar ölet
Nej, så är inte fallet och det är en myt. Inlägget om vad som händer under vörtkoket innehåller mer information i ämnet.

Detta är de vanligaste frågor och missförstånd som jag hittat. Har ni några fler som borde vara med så hör gärna av er!


Gillar du Fear Wolf Brewery? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då får du gärna skicka en donation via Swish på Swishnummer 0739 027829.
Pengarna går oavkortat till bryggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

2 kommentarer:

 1. Satte igång en jäsning igår på eftermiddagen.
  Idag när jag vaknade så var vattenlåset fyllt med skum och de skummade över väldigt mycket. Jag satte dit ett nytt vattenlås men blir likadant på ca 5 minuter. Vad har jag gjort för fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter mer som att du har för lite utrymme i ditt jäskärl. Olika jästsorter jäser olika kraftigt.

   Radera