söndag 23 april 2017

Flasktappning: Princess of Rye

Vi bryggde ju en Imperial Porter med en del rågmalt i början av mars som det nu i helgen blev dags att flasktappa. FGt visade 26 och med ett OG på 92 så blir det en utjäsning på 70% och en alkoholhalt på 8,7%. En alldeles lagom utjäsning som var den vi hoppades på. Inte för utjäst och torrt och inte för dåligt utjäst och för fyllig. Trots en hög styrka och stora mängder karamellmalt och även lite brunmalt så lyckades jästen jäsa ut såpass. Naturligtvis hjälpte låg mäsktemperatur och sockret till men vi tror även att vår sekiundärjäst Mangrove M42 New World Strong Ale har lyckats tugga ner ölet några pinnar ytterligare än vad primärjästen Mangrove M44 West Coast hade gjort.

FG 26

En vecka innan flasktappningen så tappade vi om ölet för att vi var osäkra på när vi skulle hinna flasktappa det och dessutom ville vi ha en del av ölen med chili. Den här gången föll valet på chilisorten Cascabel, en brunaktig rund chilifrukt med en rökig doft. Vi noterade att det var relativt mild så vi valde att lägga i hela 3 st chilifrukter i 10 liter i en humlekokpåse tillsammans med lite rostfria metallbitar (för att tynga ner). Vid flasktappningen så fanns det en viss hetta men vi bedömde att den skulle lugna ner sig med tiden.

Sammanlagt blev det 60 liter att lägga på flaskor. Vi valde att kolsyresätta med 4,5g/l för att få en "mjuk" kolsyra. Nu får det här ölet ligga på flaska och gotta till sig under sommaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar