fredag 6 april 2018

Flasktappning: The Seer

Idag blev det dags för en flasktappning av vårat mjöd gjort på svarta vinbär, röda vinbär och björnbär. Summerar som vanligt även alla omtappningar som gjorts fram till flasktappningen för att få med hela historiken.

30/9: Mjödet sätts igång. OGt mättes upp till 1.130.

Första omtappningen, en del grums på botten.

24/10: En första omtappning. Tappade om från ett 23 liters jäskärl till ett 19 liters. Viss jäsaktivitet fortfarande. Rejält lager på botten av jäskärlet. FGt uppmättes till 1,035.

Andra omtappningen, rejält lager på botten.

1/12: En andra omtappning. Även denna gången ett rejält lager på botten. Men mycket mörkare och finare färg. Lovande smak med en viss syra från vinbären. Får antagligen eftersöta denna. En hel del partiklar kvar efter omtappningen.

13/1: Ytterligare en omtappning. Valde att tillsätta 250g honung för att kompensera för syran från vinbären.

22/2: Inte hänt mycket sen sist. Svårt iom den nästan svarta färgen i jäskärlet bedöma hur klart/blankt det är. Tillsatte ändå klarningsmedlet Kwik Clear för att garanterat få det blankt/klart (i glaset vid förtäring).

En sista omtappning innan flasktappning. Litet lager på botten.
3/3: Gjorde en omtappning. Mycket riktigt så hade det lagt sig ett halvcentermeters lager på botten av jäskärlet efter att klarningsmedlet tillsattes. Lite rödare toner nu än innan klarningsmedlet. Fick tryck i vatten låset så det verkar dock som om detta kanske fortfarande jäser (men dock väldigt långsamt). Får se hur trycket i vattenlåset är nästa gång jag kollar till det. Annars borde det vara redo för flasktappning nu. Smakade riktigt lovande. Har inte mätt FG sen oktober men det finns en syra som balanseras ut på ett snyggt sätt av restsötman. Riktigt gott!

6/4: Dags för flasktappning. Vi glömde lite slarvigt att mäta slutgiltigt FG på denna. Samtidigt så mätte vi inte FG innan och efter att vi eftersötade, så någon exakt alkoholhalt hade vi inte fått ändå.

För att summera våra erfarenheter kring detta mjödet så verkar det som om pektinet i bärmusten hjälpte till att påskynda klarningen. Däremot så hade det kanske blivit någon mindre omtappning om vi hade tillsatt bentonite dagen då mjödet startade. Blir något att testa nästa gång. Sen är det helt klart så att när man använder bär så får man en viss syra. Jästen äter upp fruktosen men kvar blir syran. Och det behövs mer restsötma än man tror för att balansera upp syran från bär som vinbär och även hallon. Nästa gång blir det till att lägga i mer honung från början så OG landar på 1,140 istället. Jästen (Lalvin 71B-1122) kommer vi däremot behålla. Kommer dock gå över till Fermaid O som jästnäring då jag läst mycket bra om det på gotmead.com forumet där jag hänger en del.

Det kanske låter som om vi inte är så nöjda med detta mjödet men så är inte fallet. Vi är väldigt nöjda och det känns som om detta mjödet är ett av dom bättre vi gjort hittils. Men som alltid strävar man efter att bli bättre. Officiell provsmakning kommer om ett par månader. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar